Matematikte Üs Nedir?
Doğrudan sorunuza geçelim: Matematikte üs nedir? Pekala, belirli bir sayının tekrarlanan çarpımıdır. Bu değerin kendisi ile kaç kez çarpıldığı üs değeri ile gösterilir.
Üsleri tanımlayalım ve bir niceliği diğerinin gücüne yükseltme süreci olan üs almanın temel kurallarını keşfedelim.
Matematikte Üs Nedir?
Üsler genellikle küçük bir sayı tabanın üstüne ve sağına yerleştirildiğinde üst simge olarak yazılır:
Taban sayısı x, kendisiyle çarpılmakta olan değeri temsil eder. n’nin değeri, taban sayının kendisiyle kaç kez çarpılacağını temsil eden üsdür. Kısacası, x her zaman kendisiyle n kez çarpılacaktır.
Farklı Üs Türleri
En yaygın üslerden ikisi 2 ve 3’tür. Üs 2 kullanıldığında, taban sayının karesini alıyor veya ikinci üsse yükseltiyorsunuz. Bu da sayıyı bir kez kendisiyle çarptığınız anlamına gelir. 6²=6×6
Üs 3 ile, taban sayının değerini küp alıyor veya üçüncü güce yükseltiyorsunuz. 3³=3 x 3 x 3.
İşte bazı kare alma ve küp alma örnekleri:
Negatif Üsler
Negatif üslerin kuralları, pozitif üslerinkinden farklıdır.
Negatif bir üssünüz olduğunda, paydaya x değerini koymanız gerekir. Pay 1’dir. Üs pozitif olur. Tam kesir için geçerlidir:
Bu değeri 1’e bölmeniz dışında, aslında bir sayıyı pozitif bir üs kuvvetine yükseltmekle aynı şeydir. İşte bir örnek:
Bu negatif üsle yapmanız gereken ilk şey, onu ters çevirmek. Bu da 5’in payda ve 1’in pay olduğu bir kesir olarak yazmak anlamına gelir:
Daha sonra, artık pozitif bir üs olarak yazılabilen 3 üssünü kesrin her iki kısmına da uygulayacaksınız. Doğru cevabı ondalık biçimde almak için bölersiniz (eğer istenirse).
Üsleri Kullanma
Üsler, belirli bir sayının kendisiyle kaç kez çarpıldığını gösterir. Pozitif üsler matematikte daha yaygın olsa da, negatif üsleri kullanmayı öğrenmek, çarpım kuralları ve güç kuralları gibi daha karmaşık üs kurallarına geçmenize yardımcı olacaktır.