İfadeler ve Denklemler Arasındaki Fark Nedir?

İfadeler ve denklemler, muhtemelen gerçek hayatta, genellikle bir lise matematik dersinde duyduğunuz terimlerdir. Ama asıl farkı biliyor musunuz? Her ikisinin de sayıları ve değişkenleri olabilir. Fakat önemli bir fark vardır. Bunun ne olduğunu keşfedelim ve size ifadeleri ve denklemleri nasıl basitleştireceğinizi ve değerlendireceğinizi gösterelim.

İfadeler ve Denklemler Arasındaki Fark Nedir?

Bir cebirsel ifade, sayıları, değişkenleri veya her ikisinin bir kombinasyonunu içerir. Aşağıdaki ifadelerde görebileceğiniz gibi, burada eksik olan denklemlerden bir unsur var:

ifadeler ve denklemler: ifade örneği

Eşitlik işareti yok! Bu da ifade yazmayı denklem yazmaktan farklı kılan şeydir.

Hem denklemlerde hem de ifadelerde değişkenler, katsayılar, tam sayılar, ondalık sayılar, üsler, toplama, çıkarma, çarpma ve bölme bulunabilir. Ancak ifadelerin aksine, cebirsel denklemler her zaman eşittir işareti içermelidir:

cebirsel ifadeler ve denklemler

Yukarıdaki basit denklemlerde görebileceğiniz gibi, denklemin iki tarafı vardır: sağ ve sol taraf. Yani teknik olarak, bir denklem iki ifadeden oluşur. Eşittir işareti, denklemin iki tarafını eşdeğer ifadeler olarak belirler.

Artık ifadeler ve denklemler arasındaki farkı bildiğimize göre, bunları nasıl basitleştireceğimizi öğrenelim.

İfadeleri ve Denklemleri Basitleştirme

Bir denklemi basitleştirmek, söz konusu değişkenin değerini çözebilmeniz için ifadeleri yeniden yazmak anlamına gelir.

Aşağıda çok adımlı bir denklem verilmiştir. Eşittir işaretiyle birleştirilmiş iki ifadeden oluşur.

Bunun gibi denklemleri çözmek, işlem sırasını kullanarak başlar. Bu durumda, parantez içindeki değerleri ve değişkenleri, parantezlerin dışındaki sayılarla çarpacağız:

ifadeler ve denklemler: çok adımlı denklem

Bu matematiksel ifadeyi basitleştirmenin bir sonraki adımı, benzer terimleri birleştirmektir. Bunu yapmak için, önce eşittir işaretinin aynı taraflarındaki benzer terimleri hareket ettireceğiz.

benzer terimleri birleştirmek

Bir sonraki hareketimiz, değişkenimiz x’e bağlı değerleri çıkararak benzer terimleri birleştirmek. Ayrıca bir değişkene bağlı olmayan sayıları da ekleyeceğiz.

Popüler Konu:  Yüzey Alanı Tanımı 3B Nesnelere Nasıl Uygulanır?
değişkene bağlı değerlerin çıkarılması

Şimdi bu denklemi basitleştirdiğimize göre, geriye sadece bir adım kaldı. x’i tek başına elde etmek için, 52’nin -2’ye bölünmesinden elde edilen bölümü bulmamız gerekir:

bölümü bulma

İfadeleri ve Denklemleri Anlama

Sayısal bir ifadeyi, eşittir işareti olmayan bir sayı ve değişken grubu olarak tanımlayabilirsiniz. Denklem, eşittir işareti içermeyen bir sayı ve değişken grubudur.

Bu tanımları anladıktan sonra, bir denklemin sadece bir eşittir işaretiyle birleştirilmiş iki ifade olduğunu anlayabilirsiniz. Ve denklemleri basitleştirebilir, ifadeler ve denklemler yazabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu