Orantılı İlişkiler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bazen orantı sabiti olarak bilinen orantılı bir ilişki, iki miktarı ortak bir orana göre ilişkilendirir. Başka bir deyişle, aynı oran!

Yedinci sınıftaysanız ve ortak temel devlet standartlarını (CCSS) gözden geçirmek istiyorsanız, bu terime aşina olmanız gerekir. Sadece okulda görmekle kalmayacak, aynı zamanda birçok gerçek dünya uygulamasına sahip olduğunu da göreceksiniz. Hadi dalalım!

Cebirsel Formüllerde Oransal İlişkiler

Orantılı bir ilişki, iki veya daha fazla şeyin doğru orantılı olması veya miktarların eşdeğer oranlara göre artması veya azalması anlamına gelir. Bu orantılı ilişkiyi y=kx formülüyle ifade edebiliriz. Y ve x burada birbiriyle orantılı miktarlardır. Buradaki k, bazen birim oran olarak bilinen orantı sabiti olarak adlandırılır.

Bunu gerçek hayattaki uygulamalarda görebiliriz: Bir elmanın fiyatı pound başına 1,50 dolar ise, satın aldığınız elma sayısı arttıkça (x kullanalım) ödemeniz gereken toplam maliyet (y kullanalım) artar. aynı oranda.

Orantı sabitimiz olarak yukarıdaki formülü 1,50$ ile değiştirelim.

Orantı sabiti olarak $1.50 olan formül

Orantılı İlişkinin Grafiği

Cebirsel formda orantılı ilişkilerle çalışabileceğiniz gibi, bir koordinat düzleminde grafik çizerek görsel olarak da görebilirsiniz. Grafik, orantılı bir ilişkinin her zaman orijinden geçen düz bir çizgi olduğunu göstermektedir.

Çizgileri y=mx+b formülüyle çizmeye alışkınsanız, orantılı bir ilişkinin grafiğinin b olmadan doğrusal bir ilişki olduğunu göreceksiniz. Bu da her zaman orijinden (0,0) geçeceği anlamına gelir.

Elmaları pound başına 1,50 dolardan satın alma örneğimizi çizelim. y değeri toplam maliyeti, x değeri ise satın aldığınız elma sayısını temsil eder. Görüyorsunuz ki x ekseni boyunca her birim artış için, y ekseninde buna karşılık gelen 1,5 birim artış var.

Orantılı bir ilişkinin grafiği

Orantılı İlişkiler Nasıl İncelenir?

Orantılı ilişkileri gözden geçirmek istiyorsanız ve yalnızca çalışma sayfalarını tamamlamaktan bıktıysanız, gerçek hayattaki problemler üzerinde çalışmayı deneyin. Etkileşimli bir öğrenciyseniz, gerçek hayatta orantılı ilişkilerin ne sıklıkla ortaya çıktığını göreceksiniz. Sadece y=kx formülünü hatırladığınızda k oranı sabitini arayın.

Popüler Konu:  Benzer Terimler Nedir ve Nasıl Birleştirirsiniz?

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu