Orantı Sabiti Nasıl Belirlenir?
Orantı sabiti, orantılı bir ilişki olarak bilinen şeyde verilen iki değeri ilişkilendiren orandır. Orantı sabitinin diğer isimleri arasında sabit oran, birim oran, değişkenlik sabiti ve hatta değişim oranı bulunur.
Bu makalede, orantı sabitini nasıl bulacağınızı ve örnek bir kelime problemini inceleyerek denkleminin grafiğini nasıl çıkaracağınızı göstereceğiz.
Gerçek Hayatta Orantı Sabiti
Gaz için ödediğiniz miktar ve aldığınız gaz miktarı gibi günlük hayatımızda doğru orantılı olduğunu bildiğimiz iki şeyi alın. Ne kadar çok benzin pompalarsanız, benzin istasyonunda o kadar çok para ödemeniz gerektiğini biliyoruz.
Bu da para ve gazın doğrusal bir denklem yoluyla birbiriyle ilişkili iki orantılı miktar olduğu anlamına gelir. Örneğin, benzin istasyonunda ödemeniz gereken para miktarını temsil etmek için y=dolar cinsinden fiyat, x=galon cinsinden gaz ve orantılılık sabiti k kullanabiliriz: y=kx. Yani ödediğiniz bedel pompalanan galon ile doğru orantılıdır.
Denklemi kullanarak, k çarpı x’i hesaplayarak nihai fiyatı hesaplayabilirsiniz; burada k, galon başına gazın sabit değeridir.
Orantılı Bir İlişkinin Grafiklendirilmesi
Orantılı bir ilişkiyi, bir koordinat düzleminde düz bir çizgi olarak kolayca çizebilirsiniz. Düz bir çizgi olmasının nedeni, doğru orantılı olmasıdır. Eğim veya artış sabittir çünkü hem x hem de y eksenleri boyunca orantılı değişiklik asla değişmez.
Gerçek Dünyada Orantı Sabitini Bulma
Orantı sabiti başka birçok adla anılır. Fakat bunu iki nicelik arasındaki orantısal ilişkiyi tanımlayan sabit değer olarak hatırlayabilirsiniz. Sabit oran, sabit oran, birim oran, değişim sabiti veya değişim oranı olarak da adlandırılır.
Dikkat ederseniz, ürün için ödediğiniz miktardan pişirme malzemelerini nasıl ölçtüğünüze kadar etrafınızda orantılı ilişkiler görebilirsiniz. Yani, orantı sabitini anlarsanız çok ileri gidersiniz!