Ondalık Sayılarda Genişletme Nedir?

Ondalık sayılarda genişleme karmaşık gelebilir. Fakat bu yalnızca bir kesri veya tam sayıyı ondalık gösterimine dönüştürmek anlamına gelir. Bu da bir hesap makinesiyle çalışıyorsanız veya sayılar üzerinde ondalık biçimde işlem yapmak istiyorsanız yararlıdır.

Burada, ondalık sayılarda genişlemenin nasıl kullanılacağını ve sonlu ile sonsuz ondalık sayılarda genişleme arasındaki farkı göstereceğiz.

Ama önce, hızlı bir gözden geçirme: Ondalık basamak, ondalık, yüzdelik, bindelik vb. gibi farklı birimleri işaretler.

Kısa bir not: Euler sayısı, pi veya altın oran gibi irrasyonel sayılar, pay ve paydanın (bir kesir) bölümü olarak ifade edilemez.

Sonlu Ondalık Sayılarda Genişletme ve Sonsuz Ondalık Sayılarda  Genişletme

İki tür ondalık sayılarda genişleme vardır: sonlu ondalık sayılarda genişleme ve sonsuz ondalık sayılarda genişleme (bazen periyodik ondalık sayılarda genişleme olarak adlandırılır).

Sonlu bir ondalık sayılarda genişlemenin net bir sonu vardır. 1/2 kesri alın. Ondalık açılımı, tekrarlanmayan 0,5’tir. Bitirici ondalık ondalık basamak ondalık 5’tir.

Sonsuz bir ondalık sayılarda genişlemenin net bir sonu yoktur. Kolay bir örnek 1/3’tür. Ondalık açılımı 0.3333 veya Sonsuz bir ondalık açılım örneği, burada çubuk, rakamın sonsuza kadar tekrar ettiğini temsil eder.

Sonsuz bir ondalık sayılarda genişlemenin başka bir örneği, 0,0909’a veya 0,0909’a genişleyen 1/11’dir. Sonsuz bir ondalık açılım örneği, (yani .09 sonsuza kadar tekrar eder). Nokta veya tekrar eden basamak grubu 09’dur. Ondalık açılımdaki basamak sayısı sonsuza kadar devam eder.

Ondalık Sayılarda Genişletme Ne Zaman Kullanılır?

Bir sayının ondalık açılımını bulmanın, onu ondalık biçime sokmanın süslü bir yolu olduğunu unutmayın. Ondalık sayıları takip edin ve sonsuza kadar tekrar eden rakamların üzerine bir çubuk koyun.

Popüler Konu:  Ortalama, Medyan ve Mod Nedir?

Bazen kesirler ve ondalık sayılar arasında dönüştürme yapmanız gerekebilir. Diğer zamanlarda, bir sayının tekrar eden bir ondalık açılımı veya sonlanan bir ondalık açılımı olduğunu anlamanız yeterlidir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu