Doğrusal Bir İfadenin Tanımı Nedir?
Doğrusal bir ifade, her terimin bir sabit veya birinci güce yükseltilmiş bir değişken olduğu cebirsel bir ifadedir. Başka bir deyişle, üslerin hiçbiri 1’den büyük olamaz.
Örneğin, x² ikinci güce yükseltilmiş bir değişkendir. Fakat x birinci güce yükseltilmiş bir değişkendir.
5 bir sabite örnektir.
Değişkenlerin önündeki katsayıların önemli olmadığını unutmayın. Bu polinomlardan birkaçını (bir polinom sadece iki veya daha fazla terim içeren bir ifade anlamına gelir) örnek olarak alalım.
2x – y+3 doğrusal bir ifadedir.
x+y+z⁵ doğrusal olmayan bir ifadedir. Beşinci güce yükseltilmiş bir terim içerir.
4 – 2 doğrusal bir ifadedir.
Doğrusal İfadeler ve Doğrusal Denklemler
Doğrusal bir ifade ile doğrusal bir denklem arasındaki temel fark, doğrusal denklemin ifadede eşit bir işarete sahip olmasıdır.
Ortak çekirdekte, doğrusal bir denklemin doğrusal bir fonksiyonla aynı şey olduğunu öğrenirsiniz.
Doğrusal denklemlerin grafiğini çizmek, ifadenin hesaplanmasına göre y-koordinatını x-değeri ile ilişkilendirir.
Örnek olarak 2x – y+3’ü alalım. Bu doğrusal bir ifadedir. Ancak, ifadeyi 2x – y+3=0’daki gibi bir şeye eşitleyecek olursak, bir denklem elde ederiz.
Farklı denklem formları vardır, en yaygın ikisi standart form ve eğim-kesişim formudur. Bir inceleme olarak, doğrusal denklemler her zaman düz bir çizgiye grafik çizer.
Standart formda yukarıdaki lineer denklemin bir örneği: 2x – y=-3
Eğim-kesme noktası formundaki lineer denklem: y=2x+3
Grafikte ikisi de düz bir çizgi haline gelir:
Doğrusal İfadeleri Tanıma
Doğrusal bir ifade, her terimin sayısal bir sabit veya yalnızca birinci güce yükseltilmiş bir değişken olduğu cebirsel bir ifadedir. En çok lineer denklemlerde görülür.
Doğrusal denklemlerde olduğu gibi, katsayıların pozitif sayılar veya negatif sayılar olabileceğini unutmayın. Önemli olan üs. 1’den büyük bir güce yükseltilen tek bir değişken, tüm ifadeyi doğrusal olmayan hale getirecektir.