Bir Sayının Karesi Nasıl Alınır?

Bir sayının karesini nasıl alacağınızı mı merak ediyorsunuz? Doğru yere geldiniz. İşte sayıların karesini alma, karekök bulma ve tam kareleri belirlemeye girişiniz.

Bir Sayının Karesi Nasıl Alınır?

Kare alma, bir sayıyı kendisiyle çarpmaktır. Sayının karesinin alındığını göstermek için üs 2’yi kullanırsınız:

sayı örnek formülün karesi nasıl alınır

Negatif bir sayı çarpı negatif bir sayı pozitif bir sayıdır. Bu yüzden negatif veya pozitif bir sayının karesi alınıp alınmadığına bakılmaksızın, sonuç her zaman pozitif olacaktır.

Kare Kökü Bulma

Karekök bulmak, orijinal sayıyı elde etmek için hangi değerin kendisiyle çarpılması gerektiğini bulmaktır. Hem negatif 2 hem de pozitif 2’nin karesi 4’e eşittir. Dolayısıyla, 4’ün karekökü +2 veya -2 olabilir:

Bu matematik problemini kullanarak nasıl gösterebileceğimiz aşağıda açıklanmıştır:

bir sayı örneğinin karesi nasıl alınır

Kökün alındığını göstermek için karekök sembolünü kullanırsınız. Yukarıda, 2’den önce kullanılan +/- sembolü, bir sayının karekökünün pozitif veya negatif olabileceğini gösterir.

Not: Negatif bir sayının karekökünü alamazsınız.

Tam Kareler Nedir?

Tam kare, karekökünü aldığınız ve ondalık olmayan, kesirli olmayan bir tam sayı ile bitirdiğiniz bir tam sayıdır. Aşağıdaki değerler tam kare sayılardır:

bir sayının karesi nasıl alınır: tam kareler

Teknik olarak herhangi bir pozitif sayının karekökünü alabilseniz de, verilen sayı tam kare değilse, yanlış bir kesir, karışık sayı veya ondalık sayı elde edersiniz:

uygun olmayan kesir

Bir Sayının Karesini ve Karekökünü Alma

Bir sayının karesini almak, basitçe değeri kendisiyle çarpmaktır. Bir sayının karekökünü aldığınızda, orijinal değeri elde etmek için hangi sayının karesinin alınması gerektiğini buluyorsunuz.

Kare alma ve karekök alma işlemi, üslerle, problem çözmeyle ve denklemleri parçalamayla ilgilenen tüm matematik seviyelerinde yardımcı olur.

Popüler Konu:  Tam Sayılar Nedir ve Neden Önemlidir?

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu