Bilimsel Gösterim Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Doğrudan ona geçelim. İşte bilimsel gösterim tanımı: 1≤ m

9.654 x 10³

Bilimsel gösterim, pozitif üstel değerler kullanarak çok büyük sayıları ve negatif üstel değerler kullanarak çok küçük sayıları kısaltmanın uygun bir yoludur.

Bilimsel Gösterim Tanımı

Bilimsel gösterimde, uzun sayıları kısaltmak için pozitif üsler ve ondalık sayılar kullanırsınız. Bu bilimsel gösterim örneklerini kullanarak sayıları standart biçimlerinden bilimsel gösterime nasıl dönüştüreceğimizi açıklayalım. İşte bir örnek:

4.822

Bu da bilimsel gösterimde yazmak istediğimiz bir sayının standart biçimidir. Bilimsel gösterimdeki bir sayının m×10^n biçiminde yazılması gerektiğini unutmayın. m’nin 1’den büyük veya eşit ancak 10’dan küçük olması gerektiğinden, ondalık basamağı doğrudan 4’ün sağına taşıyacağız. Bu nedenle m=4. Öyleyse 4.822’yi ondalık sayıya çevirmek için virgülü bir ondalık sayı ile değiştirelim:

4.822

Şimdi sayının sonuna 10^n eklememiz gerekiyor. n’nin değerini, 4.822’den 4.822’ye kadar olan orijinal sayıdan almak için sola kaç ondalık basamak hareket etmeniz gerektiğini sayarak belirleyebilirsiniz. Cevap 3’tür, bu yüzden bu sayıyı bilimsel gösterimle yazmak için üçün kuvvetine 10 yazarsınız:

4.822×10³

Ondalık Sayıları Tam Sayılara Dönüştürme

Bilimsel gösterim sadece yukarıdaki gibi çok büyük sayılar için geçerli değildir. 1’den küçük veya eşit olan küçük sayıları stenoya dönüştürmek için de kullanabilirsiniz:

0,00968

Gördüğünüz gibi, bu değerin ondalık noktasının solunda sayı yok ve ondalık noktasının sağında 2 sıfır dahil beş sayı var. Bilimsel gösterim tanımı, m’nin 1’den büyük veya ona eşit olmasını gerektirdiğinden, 9’un m’nin değeri olarak hizmet etmesi gerekecektir. Bu yüzden ondalık nokta üç boşluk sağa hareket eder. Bu hareketi belirtmek için negatif üsler kullanmanız gerekir:

Popüler Konu:  Ortalama, Medyan ve Mod Nedir?
matematiksel denklem

Uygulamada Bilimsel Gösterimin Tanımı

Bilimsel gösterim, çok büyük sayıları ve çok küçük sayıları yazmayı kolaylaştırır. m×10^n bilimsel gösteriminde bir sayı yazmak, ondalık sayılar ve pozitif üsler kullanarak uzun bir sayıyı daha kısa bir sayıya dönüştürmenize olanak tanır.

n’nin değeri negatif bir üsse, 1’den küçük bir ondalık sayıyı daha büyük bir sayıya dönüştürmek için 10^n biçimini de kullanabilirsiniz. Sonuç olarak, bilimsel gösterim, matematiğin her seviyesinde kullanabileceğiniz kullanışlı bir kestirmedir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu