Eşdeğer Oranların Tanımlanması ve Belirlenmesi

Bazen eşdeğer kesirler olarak da bilinen eşdeğer oranlar, en basit biçimde konulduklarında birbirleriyle aynı orana sahip olan oranlardır. Hızlı bir örnek olarak aşağıdaki oranları ele alalım.

kesirler

Bu kesirlerin her birinin paylar ve paydalar arasında aynı orana sahip olduğunu biliyoruz. En basit biçimde konulduğunda hepsi ½’ye eşittir.

Eşdeğer oranlar, aynı birim oran veya orantı sabitine sahiptir. Örneğin yukarıdaki kesirlerin paydalarını paylarla karşılaştırdığımızda birim oranın veya oranın 2 olduğunu görürüz.

Verilen Bir Orandan Eşdeğer Bir Oran Tablosu Oluşturma

Bir oran hesaplayıcıya veya online bir hesap makinesine güvenmek yerine, sayıları aynı oran veya birim oran ile çarparak eşdeğer oranları bulabilirsiniz.

İşte bir örnek: Bu tablo yukarıdaki kesirleri temsil etmektedir. Eksik sayıları tamamlayabilir misiniz?

eşdeğer oran: soru işaretli pay ve payda tablosu

Burada paydan paydaya eşdeğer oran 2’dir. Sağ taraftaki her sayıyı, sol taraftaki sayıyı 2 ile çarparak bulabilirsiniz.

İşini kontrol et!

cevapları ile pay ve payda tablosu

Eşdeğer Oranları Nerede Belirleyebilirsiniz?

Altıncı sınıf ortak temel çalışma sayfalarındaki eşdeğer oranlar, 2:3 veya 4:6 gibi iki nokta üst üste ile ayrılmış kesirler veya tam sayılar olarak görünebilir.

Kelime problemlerindeki eşdeğer oranların, galon başına 2,50 ABD doları veya saatte 21.5 mil hızla seyahat gibi bir “birim hızı” vardır. Pompalanan galon başına gaz maliyeti gibi sabit bir birim oran, iki miktarın her zaman orantılı olacağı anlamına gelir.

Eşdeğer oranlar iki miktarı karşılaştırır ve yalnızca kesirler ve ondalık sayılarla sınırlı değildir. Ayrıca karışık sayılar, yüzdeler ve hatta irrasyonel sayılarla da temsil edilebilirler.

Gerçek Hayatta Eşdeğer Oranları Belirleme

Eşdeğer oranlar, iki miktar arasında orantılı bir ilişki gösterir. Bir oran basitçe bir sayıyı diğeriyle karşılaştırır. Eşdeğer bir oran, orantılı ilişkinin aynı kaldığı anlamına gelir.

Popüler Konu:  Bilmeniz Gereken 6 Çeşit Kesir

İkinci sayıyı elde etmek için ilk sayıyı aynı oran veya orantı birimi ile çarparak kendi eşdeğer oranlarınızı hesaplayabilirsiniz.

Süpermarketteki üretim maliyeti, bir araba için galon başına mil veya bir işin saatte ne kadar ödediği olsun, gerçek hayatta eşdeğer oranlar yaygındır.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu