En Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Mevcut çalışma yönteminiz, bir ders kitabını tekrar tekrar okumak, bir şeylerin yapışmasını mı umuyor? Eğer öyleyse, bu kadar çok bilgiyi bu kadar kısa sürede ezberleyemediğiniz için kendinizi stres altında mı buluyorsunuz?

Mezun bir öğrenci olarak, en fazla bilgiyi elde tutmanıza yardımcı olacak etkili zaman yönetimi ve çalışma teknikleri geliştirmek zorunludur. Lisansüstü okulda, önceki gece tıkınmak artık onu kesmiyor. Yeni yıla yeni bir strateji ile girin ve aşağıdaki çalışma tekniklerinden birini deneyin.

Sahneyi Hazırlayın

İlk başta bilgiyi başarılı bir şekilde öğrenmek ve saklamak için bedeninizde ve dış çevrenizde koşulları yaratmanız gerekir.

  • İyi bir gece uykusu alın: Yakın zamanda yapılan bir araştırma, öğrencilerin notları ile ne kadar uyudukları arasında pozitif bir ilişki buldu. Ancak bu sadece büyük bir testten önce tam 8 saat uyumak anlamına gelmez. Daha da önemlisi, çalışmanızın büyük bölümünü yapmadan önce birkaç gece yeterince uyumak.
  • Çalışma ortamınızı değiştirin: Çalışmalar , çalışma ortamınızı değiştirmenin hatırlama performansını artırabileceğini gösteriyor. Her gün evde ders çalışmak yerine, her hafta yeni bir kahve mekanına bakmayı veya yerel kütüphanenize gitmeyi deneyin. Manzaradaki bir değişiklik, hem hafızanızı hem de konsantrasyon seviyenizi iyileştirebilir.
  • İşe yarayan bir ortama bağlı kalın: Evde iyi bir alanınız veya sizin için güvenilir bir şekilde verimli bir yer olan bir kafeniz varsa, baskı altındayken buna bağlı kalmanız mantıklıdır.
  • Sakinleştirici müzik dinleyin: İstediğiniz herhangi bir müziği dinleyebilirsiniz. Fakat çoğu kişi klasik, enstrümantal ve lo-fi ritimlerin ders çalışmak için iyi bir arka plan müziği oluşturduğu ve aslında elinizdeki işe dikkat etmenize yardımcı olabileceği konusunda hemfikirdir. Sözlü şarkılar dikkat dağıtıcı olabilir.
  • Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın: Telefonunuzu ve TV veya radyo gibi rahatsız edici arka plan seslerini kapatarak dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın. Çalışma seansınız bitene kadar sosyal medyayı kontrol etmekten kaçınmak için kendinizle bir anlaşma yapın.
  • Akıllı yiyeceklerde atıştırmalık: Kahve ve şekerleme size geçici bir destek sağlar. Fakat daha sonra kan şekeriniz düşer. Daha odaklı ve sürdürülebilir enerji için elma veya fındık gibi sağlıklı atıştırmalıkları deneyin.

İşe Yarayan 9 Verimli Çalışma Yöntemi

1. SQ3R Yöntemi

SQ3R yöntemi, öğrencilerin ders kitaplarındaki önemli gerçekleri belirlemelerine ve bilgileri akıllarında tutmalarına yardımcı olan bir okuduğunu anlama tekniğidir. SQ3R (veya SQRRR), okuduğunu anlama sürecinin beş adımını temsil eden bir kısaltmadır. Daha verimli ve etkili bir çalışma oturumu için şu adımları deneyin:

  • Anket: Kitabın tamamını okumak yerine, ilk bölümü gözden geçirerek ve herhangi bir başlık, alt başlık, resim veya çizelgeler gibi diğer göze çarpan özellikler hakkında notlar alarak başlayın.
  • Soru: Bu bölüm ne hakkında? Bu konu hakkında zaten ne biliyorum?
  • Okuyun: Bölümün tamamını okumaya başlayın ve formüle ettiğiniz soruların yanıtlarını arayın.
  • Gözden Geçirme: Bölümü bitirdikten sonra, tam olarak anlamak için materyali gözden geçirmeniz önemlidir. Oluşturduğunuz sorular üzerinde kendinizi test edin ve ihtiyacınız olan bölümleri tekrar okuyun.

2. Geri Alma Uygulaması

Geri getirme pratiği, daha sonraki bir zamanda hatırlama kavramına dayanır. Bir sorunun cevabını hatırlamak, cevabı ders kitabınızda aramaktan daha fazla öğrenmeyi geliştirir. Ve bir bilgi kartının cevabını hatırlamak ve yazmak, cevabı bildiğinizi düşünmekten ve kartı erken çevirmekten çok daha etkilidir.

Geri alma alıştırması yaparsanız, bilgileri daha sonra hatırlamanız daha olasıdır. Aşağıda, geri alma sürecini çalışma rutininize uygulayabileceğiniz bazı yollar verilmiştir.

  • Alıştırma testlerini kullanın: Kitabınıza veya notlarınıza bakmadan kendinizi test etmek için alıştırma testleri veya soruları kullanın.
  • Kendi sorularınızı yapın: Kendi öğretmeniniz olun ve sınavda olacağını düşündüğünüz sorular oluşturun. Bir çalışma grubundaysanız, başkalarını da aynı şeyi yapmaya teşvik edin ve soruları değiş tokuş edin.
  • Bilgi kartları kullanın: Bilgi kartları oluşturun. Fakat geri alma tekniğinizi uyguladığınızdan emin olun. Bir kartı vaktinden önce çevirmek yerine, cevabı bir yere yazın ve sonra kontrol edin.

3. Aralıklı Uygulama

Aralıklı uygulama (“dağıtılmış uygulama” olarak da bilinir), öğrencileri bir gece önceden çalışmak yerine daha uzun süre çalışmaya teşvik eder. Beynimiz bir şeyi neredeyse unuttuğunda, o bilgiyi hatırlamak için daha çok çalışır. Çalışmanızı aralıklı yapmak, zihninizin fikirler arasında bağlantı kurmasını ve daha sonra kolayca hatırlanabilecek bilgiler üzerine inşa etmesini sağlar.

Bu tekniği denemek için materyalinizi aşağıdaki çizelgeyi gözden geçirin:

  • 1. Gün: Materyalleri sınıfta öğrenin.
  • 2. Gün: Tekrar ziyaret edin ve gözden geçirin.
  • 3. Gün: Tekrar ziyaret edin ve gözden geçirin.
  • Bir hafta sonra: Tekrar ziyaret edin ve gözden geçirin.
  • İki hafta sonra: Tekrar ziyaret edin ve gözden geçirin.
Popüler Konu:  Aynı kitabı tekrar tekrar okumak normal mi?

Erken planlamaya başlamak önemlidir. Her dönemin başında, her gün sadece materyali incelemek ve incelemek için biraz zaman ayırın. Sınavlarınıza aylar kalmış olsa bile, bu kendinizi sorumlu tutmanıza yardımcı olacaktır.

4. PQ4R Yöntemi

Bu yöntem, konunun ezberlenmesini ve anlaşılmasını geliştiren öğrenmeye aktif bir yaklaşım getirir. Yukarıdaki SQ3R yöntemine benzer şekilde, PQ4R, süreçteki altı adımı temsil eden bir kısaltmadır.

  • Önizleme: Konunun ne olacağı hakkında bir fikir edinmek için okumaya başlamadan önce bilgileri önizleyin. Malzemeyi gözden geçirin ve yalnızca başlıkları, alt başlıkları ve vurgulanan metni okuyun.
  • Soru: Kendinize konuyla ilgili sorular sorun, örneğin, Ne öğrenmeyi bekliyorum? Bu konu hakkında zaten ne biliyorum?
  • Okuyun: Bilgileri birer birer okuyun ve sorularınızın yanıtlarını bulmaya çalışın.
  • Yansıtmak: Tüm sorularınızı yanıtladınız mı? Değilse, geri dönün ve cevabı bulabilecek misiniz bir bakın.
  • Gözden Geçirme: Malzemeyi bir kez daha gözden geçirin ve henüz yanıtlanmamış soruları yanıtlayın.

5. Feynman Tekniği

Feynman Tekniği, bir kavramı sade ve basit terimlerle açıklayarak hızlı bir şekilde öğrenmenin etkili bir yöntemidir. “Bir şeyi iyi anlamak istiyorsanız, basitçe açıklamaya çalışın” fikrine dayanır. Bunun anlamı, bir kavramı kendi kelimelerimizle açıklamaya çalışarak, muhtemelen onu çok daha hızlı anlamamızdır.

Peki, bunu nasıl yaparsın?

  • Çalıştığınız konuyu/kavramı bir kağıdın üst kısmına yazın.
  • Ardından, başka birine öğretiyormuş gibi kendi kelimelerinizle açıklayın.
  • Yazdıklarınızı gözden geçirin ve hatalı olduğunuz alanları belirleyin. Bunları belirledikten sonra, notlarınıza veya okuma materyalinize geri dönün ve doğru cevabı bulun.
  • Son olarak, yazınızda teknik terimler veya karmaşık dil kullandığınız alanlar varsa, geri dönün ve bu bölümleri sahip olduğunuz eğitim geçmişine sahip olmayan biri için daha basit terimlerle yeniden yazın.

6. Leitner Sistemi

Leitner Sistemi bir öğrenme tekniğidir. İdeal olarak, her seti ne zaman incelemeniz gerektiğini takip etmek için kartlarınızı birkaç farklı kutuda tutarsınız. Her kart Kutu 1’de başlar. Bir kartı doğru bulursanız, onu bir sonraki kutuya taşırsınız. Bir kartı yanlış alırsanız, ya bir kutudan aşağı taşırsınız ya da Kutu 1’de tutarsınız (zaten oradaysa).

Her kutu, aşağıdaki programa benzer şekilde, her bir kart setini ne kadar çalışacağınızı belirler:

  • Her gün — Kutu 1
  • Her iki günde bir — Kutu 2
  • Her dört günde bir — Kutu 3
  • Her dokuz günde bir — Kutu 4
  • Her 14 günde bir — Kutu 5

7. Zihin Haritalama

Görsel bir öğreniciyseniz, bilgileri bir diyagramda görsel olarak düzenlemenize izin veren bir teknik olan zihin haritalamayı deneyin. İlk başta boş bir sayfanın ortasına bir kelime yazıyorsunuz. Oradan, ana fikirleri ve anahtar kelimeleri yazar ve bunları doğrudan ana konsepte bağlarsınız. Diğer ilgili fikirler dallanmaya devam edecek.

Bir zihin haritasının yapısı, beynimizin bilgiyi depolama ve geri alma şekliyle ilgilidir. Notlarınızı sadece yazmak yerine haritalamak, okuduğunuzu anlamanızı geliştirebilir. Hatta kavramlar ve fikirler arasındaki hiyerarşi ve ilişkileri ileterek büyük resmi görmenizi sağlar.

Peki, bunu nasıl yaparsın?

  • Boş bir kağıt alın (veya online bir araç kullanın ) ve çalışma konunuzu merkeze “çocuk gelişimi” gibi yazın.
  • Ana fikirlerinizden birini (yani kitabınızın veya notlarınızın bir bölümü) “gelişim aşamaları” gibi ana konuya bağlayın.
  • Destekleyici fikirlerin alt dallarını ana şubenize bağlayın. Bu fikir birliğidir.

İPUCU: Her dal için farklı renkler kullanın ve yardımcı olacaksa resim çizin.

8. Çalışmadan Önce Egzersiz Yapın

Egzersiz sadece yorgunlukla savaşmakla kalmaz, aynı zamanda enerji seviyelerini de artırabilir. Çalışmak için motivasyon bulmakta zorlanıyorsanız, gününüze bir egzersiz rutini eklemeyi düşünün. Spor salonunda tam bir saat olmak zorunda değil. Evde 20 dakikalık bir egzersiz veya mahallenizde hızlı bir yürüyüş olabilir. Nabzınızı hızlandıracak herhangi bir şey. Çalışmadan önce egzersiz yapmak:

  • Beyin işlevini harekete geçirir ve hafızayı ve bilişsel performansı geliştirmeye yardımcı olabilir.
  • Ruh halinizi iyileştirebilecek ve stres seviyelerini azaltabilecek endorfinleri serbest bırakır.

9. Yatmadan Önce Çalışma

Uyku, beyin fonksiyonu, hafıza oluşumu ve öğrenme için çok önemlidir. İster bilgi kartları ister notları gözden geçirsin, uyumadan önce çalışmak hatırlamayı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Siz uyurken beyin anılarınızı düzenler. Bütün gece uyumak yerine, yatmadan birkaç saat önce çalışın ve ardından sabah bilgileri gözden geçirin.

Hiç kimse ders çalışmak için gerekenden daha fazla zaman harcamak istemez. Etkili çalışma tekniklerini öğrenmek, sınavlarınıza tam olarak hazır olmanızı sağlayabilir ve her türlü sınav kaygısının üstesinden gelmenize yardımcı olur. Umarım, yukarıdaki tekniklerle, önceki geceyi tıkamaktan kaçınabilir ve çalışma zamanınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Daha fazla ipucu için aşağıdaki bilgi grafiğini indirin.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu