Bir çocuk okumayı nasıl öğrenir?
Bir çocuk okumayı öğrendiğinde, üç farklı beceriye hakim olmayı gerektiren bir süreci takip etmelidir: ses bilgisi sözdizimi ve anlambilim.
• Sözdizimi temel olarak dilbilgisi ve noktalama işaretlerinden oluşur. Cümleleri düzgün bir şekilde oluşturmak için işleri bir araya getirmenin yolu budur. Sözdizim kurallarını kavrayan bir çocuk, bir cümlenin yapısını ve cümlede noktalama işaretlerinin nasıl ve neden kullanıldığını anlar. Sözdizimi becerileri, kafiye ve kelime kalıpları, yazılı kelimeyi konuşulan kelimeyle ilişkilendirme, yazma, şiir, ifade ile yüksek sesle okuma yoluyla geliştirilir.
• Semantik, cümledeki bu kelimelerin birbirleriyle olan ilişkisidir. Semantik beceriler, paragraf kitaplarını (başlangıcı, ortası ve sonu olan hikayeler) okuyarak ve bir hikaye okunurken tartışılarak geliştirilir.
• Ses bilgisi, bir çocuğa harflerin ve harf gruplarının çıkardığı sesleri öğreten alfabetik bir koddur. Bu durum harflerin ve harf gruplarının çıkardığı seslerdir. Ses bilgisi becerileri, sözcüklerin nasıl seslendirileceğini, harf gruplarını tanıyabilmeyi ve benzer sözcükleri ayırt etmeyi öğrenerek geliştirilir.