5 Adımda Sınava Nasıl Çalışılır?
Muhtemelen herkes hayatının bir noktasında bir sınav için çalışacaktır. Basit haftalık yazım testlerinden LGS gibi büyük standart testlere kadar, yol boyunca bazı testleri fethetmeden okul günlerinizi geçmek neredeyse imkansızdır.
Testler birçok öğrenci için stres kaynağı olabilir, fakat bir teste nasıl çalışılacağını bilmek, sınava doğru zihniyetle girmenize yardımcı olabilir. Hazırlanmış bir sınava girdiğinizde, sadece sınav gününde kendinizi daha güvende hissedemezsiniz. Ayrıca daha yüksek bir puan elde etme olasılığınız daha yüksektir. Aşağıda, bir sınava nasıl çalışacağınızı anlamanıza yardımcı olacak beş adımı listeliyoruz.
1. Başlangıç Noktanızı Bilin
Test hazırlığındaki en önemli faktörlerden biri, en çok neye çalışmanız gerektiğini anlamanız için konunuzun güçlü ve zayıf yönlerini belirlemektir. Bu amaçla, uygulama testleri her zaman iyi bir fikirdir. Aslında bu yaygın bir öğretim uygulamasıdır.
Biçimlendirici bir değerlendirme veya ön test, odaklanılacak alanların belirlenmesine yardımcı olur. Örnek olarak, bazı eğitmenler yeni materyale başlamadan önce eğitime nereden başlayacağınızı anlamak için bir sınav verir.
Bu stratejiyi evde yazım testi gibi basit bir şey için kullanmak için, bir alıştırma testi yaparak ve hangi kelimeleri yanlış yaptığınızı kontrol ederek çalışmanız gereken kelimeleri belirlersiniz.
Bir alıştırma testi yapın ve cevap anahtarını veya puanlama anahtarını kullanarak puanlayın. Objektif olarak puanlayabileceğinizden emin değilseniz, bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden yardım isteyin. Alıştırma testini puanladıktan sonra, hatalarınızdaki kalıpları aramaya çalışın.
Zamanında tıkandığınızı hissettiğinizde sonunda çok fazla soru kaçırdınız mı? Kelime problemlerini kaçırma eğiliminde miydiniz? Düşüncelerinizi açıklamakta zorlandınız mı? Zayıf yönlerinizdeki kalıpları bulmak, sizin için işe yarayan bir çalışma planı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
2. Bir Çalışma Takvimi Yapın
Hepimiz “Pratik mükemmelleştirir” ifadesini duyduk ve iş çalışmaya gelince her zaman amaç bu. Becerilerinizi ne kadar çok uygularsanız ve materyalleri gözden geçirirseniz, testi geçme olasılığınız o kadar artar.
Son dakika çalışmasının verimsiz olabileceğini unutmayın. Uzmanlar, son dakika konuşmalarının yeni becerilerin geçici olarak tanınmasını sağlayabileceği konusunda hemfikirdir, fakat uzun süreli hafıza hatırlamaya yol açmaz.
Bunun yerine yeni materyal öğrenmenin en iyi yolu, uzun bir süre boyunca sürekli ve tekrarlanan maruz kalmadır. Bu durum çalışmanıza mümkün olduğunca fazla yer ayırmanız gerektiği anlamına gelir.
Yaklaşan bir matematik sınavın varsa, bir hafta önceden çalışmaya başlamayı dene. LGS sınavına girmeyi planladığınızda, birkaç ay önceden çalışmaya başlayın. Test ne kadar büyükse, o kadar erken başlamalısınız.
Bir çalışma programı oluşturmak için sınav gününü takviminizde işaretleyin. Ayrıca ders dışı, iş veya zaman yönetiminizi etkileyecek diğer önemli olaylar gibi diğer önemli taahhütleri de işaretleyin.
Ardından her gün çalışmaya makul bir şekilde ayırabileceğiniz süreyi işaretleyin. 15 dakikalık bir süre bile taahhüt etmeye değer. Bir hafta boyunca, bu yaklaşık iki saat ekleyebilir.
Çalışma zamanınızı takvime yazmak, kendinizi sorumlu tutmanıza yardımcı olacak önemli bir yoldur. Hatta programa bağlı kalmanıza yardımcı olması için çalışma gruplarını belirli günlerde toplanacak şekilde koordine edebilirsiniz. Ancak ister tek başınıza ister grup halinde çalışın, çoğu gün programınıza biraz çalışma süresi eklemek, sınav puanlarınıza yardımcı olma olasılığı daha yüksektir.
3. Bir Çalışma Planı Yapın
Elbette bir sınava nasıl çalışacağınıza karar vermek, ne çalışacağınızı belirlemek anlamına gelir. Test gününden önce materyali öğrenmek ve gözden geçirmek için bir plan yapmak için ön testlerinizdeki temel çizgiyi kullanın.
Çalışma planınız, materyal ve becerileri belirli günlerde üstesinden gelebileceğiniz yönetilebilir parçalara bölmelidir. Tarihsel tarihler veya olaylar gibi belirli bilgilerin yanı sıra bir deneme yanıtını özetleme veya test çözme stratejilerini kullanma gibi belirli becerileri içerebilir.
Çalışma planınızda ele almanız gereken materyali öğrendikten sonra, onu öğrenmenin en iyi yoluna karar verebilirsiniz. Matematiksel gerçekler veya tarihsel olaylar gibi belirli bilgiler için bilgi kartları, tekrarlanan maruz kalma sağlamanın iyi bir yoludur. Dizin kartlarında fiziksel bilgi kartları yapabilir veya sanal kartlar oluşturmak için web ve uygulama servislerini kullanabilirsiniz. Onlardan en iyi şekilde yararlanmak için bilgi kartlarınızla düzenli olarak çalışın.
Not alma, başka bir etkili çalışma becerisi olabilir. Materyaliniz hakkında iyi notlar aldığınızda veya ders notlarınızı yeniden düzenlediğinizde veya özetlediğinizde, yeni bilgiyi beyninizde yeniden düzenlersiniz. Bu çalışma tekniğinin bir bonusu, materyali yazmak, ezberlemeye de yardımcı olabilir.
Çalışma planınız, çoktan seçmeli testler için eleme süreci veya tüm soruları zamanında yanıtlamak için zaman yönetimi teknikleri gibi ortak test stratejilerinin uygulanmasını da içerebilir. Bir çalışma grubu, etkili çalışma ipuçlarını belirlemenize de yardımcı olabilir.
Çalışma becerilerinizi pekiştirmenin en iyi yolu, tekrarlanan pratik yapmaktır. Mesela deneme sorularını zaman sınırı içinde yanıtlama alıştırması yapmak için örnek testler kullanabilirsiniz.
4. İlerlemenizi Takip Edin
Çalışma sürecinizde nerede olduğunuzu bilmek, temel puanlarınızı bilmek kadar önemlidir. Düzenli olarak deneme sınavlarına girerek ve puanlarınızı önceki puanlarınızla karşılaştırarak ilerlemenizi izleyin.
Bu testleri puanlamak yalnızca odaklanmanız gereken alanları belirlemenize yardımcı olmakla kalmaz. Alıştırma testlerini almak, formata aşina olmanıza ve sınav kaygınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Her alıştırma testinden sonra, bir sonraki test için yeni bir hedef belirleyin ve bu hedefe ulaşıp ulaşamayacağınıza bakın. Çok geçmeden, sınav günü için hazır olacaksınız.
5. Sağlıklı Test Günü Alışkanlıkları Uygulayın
Sınava hazırlanmak kadar sınav gününe hazırlanmak da önemlidir. Bu durum iyi bir gece uykusu çekmenizi, zamanında uyanmanızı, sağlıklı bir kahvaltı yapmanızı ve boş zamanınızla testinize gelmenizi sağlamak anlamına gelir.
Sınav gününde isteyeceğiniz son şey yorgun veya stresli olmaktır. Bunların her ikisi de test performansınızı olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine önceden plan yapın. Test günü için ihtiyacınız olan her şeyi bir gece önceden toplayın ve boş zamanınız olduğundan emin olmak için yedek bir alarm kurun. Testiniz için erken gelmeyi hedefleyin ve hazırlanmak için elinizden gelen her şeyi yaptığınızdan emin olun.
Bir Teste Nasıl Çalışılacağını Bilmek Sonuç Getirir
Çalışmak kolay değildir ve bazı öğrenciler için kazanılmış bir beceridir. Şans eseri, başlangıç noktanızı belirleyebilir, bir program yapabilir ve çalışma planınızı yönlendirmek için hedeflerinizi kullanabilirseniz, sınav gününe hiç olmadığı kadar hazırlıklı gelebilirsiniz.